Jeg siger det bare: Ravne er sejere end krager. Større, klogere, smukkere og mere elegante. Og en lille smule skræmmende.
De er over det hele i Nuuk. Fugle, der er større og sortere end kraver og råger. Vores første nærkontakt med dem var, da vi havde efterladt en fyldt skraldepose lige udenfor døren til vores midlertidige bolig inde i Nuuk natten over – der var så meget sne og langt hen til skraldespanden. Næste morgen var posen splittet ad. Alt spiseligt var væk, og papir og anden indpakning var spredt omkring vores indgang. Og ved nærmere eftertanke havde vi da også hørt en del fuglelarm...
Det tog lidt googling at blive sikker. Men beskeden er klar. Ravne er den eneste kragefugl, der lever i Grønland. Så det er jo dejligt nemt at holde styr på.
Jeg synes ravne er seje. Meget sejere end krager. Og hvorfor egentlig det? Måske fordi de er større. Måske fordi de ikke er så almindelige i Danmark. Eller måske fordi de indgår i den nordiske mytologi, og fordi de generelt forbindes med død og ulykke. Det kunne jo så tale for, at man bare skulle synes, at de var væmmelige. Men det synes jeg ikke. Jeg synes de er seje, og satte mig for at finde ud af lidt mere om dem. Og ganske rigtigt. Ravne ER sejere end krager.
Lad os tage lidt facts. Med en højde på 56-69 cm, en vægt på 800-1500 gram og et vingefang på 120-150 cm er ravne den største kragefugl, der findes. De er på størrelse med en høg. Til sammenligning er en krage på størrelse med en due.
Ravne er kloge. De er den fugl, der har den største hjerne. De kan løse problemer, de kan lege, og de kan manipulere andre dyr til at gøre arbejdet for dem. Når de finder et dødt dyr, kan de for eksempel tilkalde rovdyr, der gør det grove arbejde med at splitte dyret ad, så ravnen lettere kan komme til bagefter. For ja, ravne er ådselsædere.
Ravne er elegante i luften. De kan svæve og dykke. Og når en uvelkommen rival invaderer deres territorium, forsøger de ikke at skræmme vedkommende. Nej, de ledsager roligt den forstyrrende fugl ud af territoriet. Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man har fået øje på en ravn eller en krage, er stilen i luften netop noget af det, man kan lægge mærke til. En krage basker meget mere med vingerne. Det gælder også når den lander. Ravnen derimod lander i ét hug, ligesom en springgymnast efter et perfekt spring. Tilsvarende basker kragen med vingerne, når den kalder. Ravnen letter kun på overkroppen.
Man kan også kigge på den fysiske fremtoning. Udover at ravnen er større og sortere, er også dens fjer større og mere buskede, især omkring halsen. Dens næb er større og grovere og kan have en lille krog alleryderst. Og halen – måske den del der er lettest at se, når fuglen er i luften – er diamantformet i enden, når fuglen flyver. Kragens hale går lige over.
Endelig er der lydene. Krager kan sige en enkelt lyd (kra,kra), hvorimod ravne har helt op til 40-50 lydkategorier. Herunder evnen til at efterligne menneskets stemme.
Så ja, man kan vist godt tillade sig at sige, at ravne er sejere end krager. Også uden at fornærme andre end måske lige kragerne. Ravne er større, vildere, klogere, sortere og mere elegante.
Al denne viden om ravne havde jeg jo ikke for et par uger siden. Og som det så ofte sker, når man får mere viden om en ting, bliver den langt mere interessant. Jeg nyder nu synet af de ravne, der flyver forbi vores altan. Jeg betragter deres svæven og holder øje med, om de dykker. Jeg lytter til deres lyde. Jeg bemærker, at de svæver højt oppe under himlen. Og det førte endnu en ting med sig.
Forleden da vi gik tur, lagde jeg nakken bagover og kiggede op på mine nye venner. Og der så jeg pludselig en fugl, der virkede endnu større end ravnene. Større vingefang, højere oppe, endnu mere elegant.
Jeg bemærkede en grønlandsk mand på vej hen til sin bil, og han havde tydeligvis også havde set den.
"Ved du hvad det er for en fugl?” spurgte jeg.
”En havørn. De plejer at holde til længere derude, det er sjældent, de kommer helt her ind,” sagde han med et nik ud over bugten.
Og ja, jeg har selvfølgelig også googlet havørn. Det er nordeuropas største rovfugl med et vingefang på 180-244 cm og en vægt på 3-7 kg. Og den kan man også være heldig at se i Danmark. Hvis man husker at kigge op :-)
PS: Jeg ønsker mig en kikkert i fødselsdagsgave.
_____________________________________________
Lidt flere facts om ravne:
Den grønlandsk talemåde: ”Når ravnene bliver hvide” betyder det samme som væres danske ”Når der er to mandage i en uge” - altså når noget aldrig kommer til at ske.
Ravnene har været tæt på at blive udryddet i Danmark. I 1950 var der kun 16 par. De blev totalt fredede, og i 2011 var bestanden oppe på omkring 1000 par. Så selvom der er langt større chance for at møde en krage i Danmark, kan man altså sagtens finde ravne også.
Anderledes i Grønland. I 2019 meddelte det Grønlandske Selvstyre, Naalakkersuisut, i en fuglebekendtgørelse, at ravne (og måger) må jages af alle med et gyldigt erhvervs- eller fritidsjagtbevis. Foreløbigt i en periode på fem år.