I Sydgrønland er der båds græs og is og mulighed for masser af udflugter. Hvis man ellers kan komme dertil og komme omkring.
At være på ferie i Sydgrønland med Blue Ice er som at være med i en science fiction film, der udspiller sig i en virtuel verden. Omgivelserne er så smukke, at de nærmest kun kan være en drøm, alt virker originalt og uberørt, men hele tiden dukker der personer op i blå sweaters med Blue Ice logo. De kender vores planer, nogle gange endda bedre end os selv, for planerne er som regel ændret siden vi sidst mødte en blå person.
Det viser sig dog hurtigt at være rigtig godt med venner som Blue Ice. De råder over både rutebåde og turbåde i Sydgrønland, og som altid i Grønland er transport altafgørende. Hvor et dansk ”område” som regel betegner et mere eller mindre afgrænset stykke land med veje til at køre, cykle eller gå på, så betegner det i Sydgrønland et fjordsystem, hvor transporten er sejlads eller helikopter. Vejret er en uforudsigelig medspiller, og vores planer bliver lavet om hurtigere end vi kan nå at sige ”aflyst”.
Min rejsekammerat Helen og jeg landede således i Narsarsuaq 30 timer forsinket på grund af tåge. Alligevel kørte alt som smurt, og godt en time efter var vi ankommet til Igaliku, hvilket krævede både buskørsel, sejlads, transport af bagage i bil og vandring. Igaliku er stedet, hvor Erik den Røde slog sine folder. Han landede her i starten af 980erne og navngav Grønland. Måske valgte han navnet, fordi der rent faktisk er ret grønt i området – her er marker, grønsager, græs og hø, og derfor også køer, får og heste. Eller også var det fordi Erik ville give islændingene indtryk af, at han levede det fede liv i Grønland, efter han var blevet forvist fra Island.
Efter overnatning i Igaliku gik turen videre til Narsaq, hvor en af attraktionerne er is. Vi vandrede langs en isfjord, og vi var på sejltur ud til Tvillingebræen, en gletscher, der deler sig, før den løber ud i fjorden. Eller gjorde, for nu har klimaforandringerne fået den til at smelte så meget, at den ender oppe på land. En anden attraktion ved Narsaq er Kvanefjeldet, som rummer uran, og som var hovedperson i det sidste valg til Inatsisartut (Grønlands folketing), fordi nogle partier vil udvinde uranen, mens andre mener det vil spolere naturen.
Efter Narsaq gik turen til Qaqortoq (udtales sådan cirka "Hra-ho-dog", med tryk på sidste stavelse) der med sine 3000 indbyggere er hovedbyen i Sydgrønland. Her var der mindre is, men stadig vandreture, flotte udsigter, butikker, restauranter og gigantiske krydstogtskibe med flere tusinde passagerer. Vores udflugt gik ud til den varme kilde Uunartoq, som vi var så heldige at have helt for os selv. Krydstogtgæsterne skulle vist komme dagen efter!
Til sidst tog vi tilbage til Narsarsuaq og nåede de ture, vi var gået glip af i starten. En tur til Brattahlid/Qassiarsuk, som er en del af Erik den Røde og nordboernes efterladenskaber og en del af Unesco verdensarv. Vi nåede også lige endnu en isfjord, denne gang med masser af is i.
Narsarsuaq er Sydgrønlands andet knudepunkt på den måde, at det er her lufthavnen ligger. Narsarsuaq er en gammel amerikansk base, og landingsbanen er lang nok til, at der om sommeren lander fly direkte fra Danmark og Island – og så selvfølgelig de små Dash-8 fra Nuuk, og helikopterne fra nærområdet. Men det slutter om to år. Så lukker lufthavnen i Narsarsuaq, fordi en ny åbner i Qaqortoq. Den nye lufthavn bliver stor nok til Dash-8 fra Nuuk, så folk fra Qaqortoq slipper for helikopterturen til Narsarsuaq. Men den bliver ikke stor nok til at tage imod de internationale fly.
Så er det slut med den direkte udskiftning af turister fra Island og Danmark i Sydgrønland. Alle skal omkring Nuuk (hvor der sidst i 2024 åbner en lufthavn med fly direkte fra Danmark), og kapaciteten på Dash-8 mellem Nuuk og Sydgrønland er begrænset. Hotel Narsarsuaq er netop sat til salg. Blue Ice er ikke begejstrede. Så hvis I vil opleve Sydgrønland direkte fra Danmark, så er det nu, venner 😊. Og det vil I gerne. Tro mig. Og hvis I ikke tror mig, så følg med her, for der kommer flere historier fra Sydgrønland.
Så sidder jeg her igen. I lobbyen på et dejligt hotel, godt draget omsorg for af Air Greenland. Min og Lars´ forlængede weekend i Sisimiut blev forlænget yderligere tre dage, da vores fly i mandags blev aflyst og vi blev ombooket til henholdsvis torsdag og fredag på grund af storm i hele Grønland. Vores billetter var købt hver for sig, derfor de forskellige tidspunkter.
Tirsdag til torsdag er jo ikke ferie. Det er arbejdsdage. Lars møder ind på den lokale politistation – sammen med et par kolleger fra Nuuk der er i samme situation. Jeg klarer den online og pr. telefon her fra hotellet. Men efter arbejdstid kan man jo fortsætte med at nyde byen.
Med sine 5.627 beboere er Sisimiut Grønlands næststørste by. Ja, virkelig. På størrelse med Mårslet. Den kan være lidt svært tilgængelig. Landingsbanen for Dash-8 ligger langs en fjeldside, hvilket betyder at den er meget følsom for vind. Det oplevede vi sidste år, hvor vi forsøgte at komme hertil, men hvor flyet – med landingsbanen i sigte – måtte fortsætte til Kangerlussuaq og til sidst flyve os hjem til Nuuk med uforrettet sag. Men denne gang lykkedes det.
Lars var kommet en uge tidligere og havde haft retssager hele ugen. Jeg fløj ind på min fødselsdag, kun to timer forsinket.
Fakta om flytrafikken i Grønland:
- Kangerlussuaq (tidligere Søndre Strømfjord) er Grønlands trafikknudepunkt. Her ankommer der dagligt fly fra Danmark. De rejsende fordeles så videre ud i landet med de små Dash-8 fly.
- Om sommeren kan man også flyve direkte fra København til Narsarsuaq nogle gange om ugen.
- Fra Island kan man flyve direkte til Nuuk, Ilulissat, Narsarsuaq og Kulusuk i mindre fly.
- Det er ikke muligt at flyve direkte med rutefly til Grønland fra andre lande end Danmark og Island.
- I 2024 åbner en ny lufthavn i Nuuk, og så flytter de direkte, daglige fly til og fra Danmark hertil. Det bliver også muligt at modtage fly fra andre lande.
- I 2024 åbner en ny international lufthavn i Ilulissat.
- Samtidig åbner en ny, men mindre, lufthavn i Qaqortoq og lufthavnen i Narsarsuaq lukker.